Pankreas Kanseri Nedir?
Pankreas, midenin arka tarafında yerleşimli, hem sindirim için gerekli enzimleri üreterek kanal vasıtasıyla ince bağırsakların ilk kısmı olan duodenuma aktaran, hem de kan şekerinin düzenlenmesi için gerekli hormonları üreten bir salgı organıdır. Pankreası oluşturan hücrelerin normal sınırlar içerisindeki işlevlerini yitirerek kontrolsüz bir şekilde bölünüp bir tümör halini almasına pankreas kanseri adı verilir.
Pankreas kanseri, erken evrelerinde genellikle belirti vermez. Semptomlar hastalık ilerledikçe kendini göstermeye başlar ve böylece pankreas kanseri daha ileri evrelerde teşhis edilir. Çoğu vakada tanı konulduğunda hastalık genellikle ileri aşamada bulunur.
Pankreas kanseri, organın işlevi ve yerleşimi nedeniyle agresif seyreder. Pankreas kanseri; erken evrelerde teşhisi, ilerlemiş evrelerinde tedavisi güç bir hastalıktır. Bu nedenle sağlıklı yaşam alışkanlıkları geliştirmek ve düzenli olarak sağlık kontrollerinden geçmek pankreas kanserini önlemede önemlidir.
Pankreas Kanseri Ciddi Bir Hastalık Mıdır?
Pankreas kanseri ciddi bir hastalıktır ve tedavi edilmezse ciddi sonuçlara yol açabilir. Pankreas kanseri, erken aşamalarda genellikle belirtiler göstermez ve teşhis edildiğinde çoğu zaman ileri evrelerde olabilir.
İleri evre pankreas kanserinin tedavi seçenekleri sınırlı olabilir ve hastalığın tedavisi güçleşebilir. Pankreas kanseri, çoğu zaman diğer organlara ve dokulara yayıldığında daha da ciddi bir hal alır. Hastaların tedavi sürecinde uzman doktorlarla yakın bir işbirliği içinde olmaları önemlidir.
Pankreas Kanserinin Nedenleri Nelerdir?
Pankreas kanserinin nedeni pankreas hücrelerinin genetik mutasyonudur. Olağan yapısı bozulan hücreler, kontrolsüz büyümeye ve bölünmeye başlar. Böylece tümör oluşur. Bu hücreler tedavi edilmediğinde kan dolaşım ve lenf dolaşım sistemine hızlıca yayılabilir. Hücrelerin yapısındaki değişimlere neden olan mutasyonların ise kesin nedenleri bilinmemektedir. Pankreas kanserine neden olan mutasyonlar çeşitli nedenlerden ve genetik yatkınlıklardan dolayı oluşabilir.
ERKEN TANI HAYAT KURTARIR
PROF. DR. ARZU YAREN
Pankreas Kanseri Risk Faktörleri
Pankreas kanseri, kanser türleri arasında oldukça yaygındır. Pankreas kanserinin risk faktörleri şu şekildedir:
İlerleyen yaş: Pankreas kanseri genellikle ilerleyen yaşla birlikte görülür. Hastalığın risk grubu olarak nitelendirilen yaş 60-80 aralığıdır.
Ailede pankreas kanseri öyküsü: Birinci derece akrabalarda pankreas kanserinin bulunması, kişinin risk grubunda bulunduğunu gösterir.
Tip 2 Diyabet: Tip 2 diyabet hastası olmak yalnızca pankreas kanserinin değil, tüm sindirim sistemi hastalıkları, dolaşım sistemi hastalıkları için risk grubunda bulunmak anlamına gelir. Tip 2 diyabet, sağlıksız yaşam ve beslenme alışkanlıkları nedeniyle gelişir.
Sigara içmek: Sigara içmek, tüm vücut sağlığı için oldukça zararlıdır. Pankreas kanseri ve diğer hastalıklardan korunmak için sigara içememeli ve pasif olarak dumanına maruz kalınmamalıdır.
Obezite: Obezite birçok sağlık sorununa neden olabilen bir hastalıktır. Kalp ve damar sistemi, sindirim sistemi, omurga ve iskelet sistemi olmak üzere tüm vücut sağlığını olumsuz etkiler. Obezitenin ve ilişkili olduğu diğer hastalıkların kişinin psikoloji üzerinde de olumsuz etkileri bulunur. Pankreas sağlığı büyük ölçüde beslenme alışkanlıklarına bağlıdır. Obez olmak, pankreas kanseri için risk faktörüdür.
Kronik Pankreatit: Yoğun alkol tüketimi ve tütün kullanımı nedeniyle kronik pankreatit oluşabilir. Tedavi edilmeyen kronik pankreatit, pankreas kanserinin risk faktörlerinden biridir.
Hayvansal besin ağırlıklı beslenmek: İşlenmiş, yağlı, tuzla kurutulmuş kırmızı et ağırlıklı beslenmek pankreas kanserine neden olan faktörlerden biridir. Doymuş yağ oranı düşük, lif yoğunluklu bitkisel bir diyet birçok sağlık sorununun önlenmesine yardımcı olur. Hayvansal gıdaların çok tüketimi, başta kalp damar ve sindirim sistemi olmak üzere birçok sağlık sorununa neden olabilir.
Kimyasal maruziyeti: Bazı üretim tesisleri ve diğer iş kollarında kimyasal maddelerle çalışan ve gerekli korunma önlemleri almayan kişilerde kanser gelişimi olasılığı yükselmektedir.
Hareketsiz yaşam: Hareketsiz yaşam stili hem ruhsal hem de fiziksel sağlığın bozulmasına neden olur. Kilo kontrolünü güçleştirir, mutsuzluğa neden olabilir. Hareketsiz yaşamak başta kalp damar sağlığı, hareketi sağlayan iskelet, kas ve eklemlerin sağlığı ve tüm vücut sağlığını olumsuz yönde etkiler. Sağlıklı bir yaşam için yaş ve kondisyona uygun olarak düzenli egzersiz yapılmalıdır. Egzersiz yapmak, ağırlıkla çalışmak, yürümek ve diğer sporlar birçok hormonun salgılanmasına sebep olarak vücudun bağışıklığını güçlendirir.
Erkek olmak: Kadın üreme organlarıyla alakalı olmayan birçok kanser türünde olduğu gibi pankreas kanserinin de erkeklerde gelişme sıklığı kadınlarda olandan daha yüksektir.
Pankreas Kanserinin İlk Belirtileri Nelerdir?
Pankreas kanseri, erken aşamalarda belirgin belirtiler göstermeyebilir ve genellikle ileri evrelerde teşhis edilir. Pankreas kanserinin erken belirtileri genellikle diğer durumlarla ilişkilendirilebilir veya hafife alınabilir, bu nedenle erken teşhis zor olabilir. Fakat bazı belirtileri erken aşamalarda da ortaya çıkabilir. Pankreas kanserinin erken belirtileri arasında aşağıdakiler yer alır.
Karın Ağrısı: Pankreas kanseri, karın bölgesinde şiddetli ve sürekli bir ağrıya neden olabilir. Bu ağrı, genellikle belirli bir yere odaklanmaz ve sırta doğru yayılabilir.
Sindirim Problemleri: Pankreas kanseri, sindirim enzimlerinin üretimini etkileyebilir ve sindirim problemlerine neden olabilir. Bu belirtiler arasında iştah kaybı, bulantı, kusma ve kilo kaybı bulunur.
Sarılık: Pankreas kanseri, safra kanallarını tıkayabilir ve sarılığa yol açabilir. Sarılık, cilt ve gözlerin sararması, idrarın koyu renk alması ve dışkının açık renkli olması gibi belirtilerle kendini gösterebilir.
Yorgunluk ve Zayıflık: Pankreas kanseri, vücudun besinleri yeterince sindirememesine ve besin maddelerinin emilimine zarar vermesine neden olabilir, bu da yorgunluk ve zayıflık hissine yol açabilir.
Diyabet Belirtileri: Pankreas kanseri, insülin üretimini etkileyebilir ve vücudun kan şekerini düzenleme kabiliyeti bozulabilir. Bu da diyabet belirtilerine neden olabilir.
Comments are closed